Kakao, kafijas

Kakao, kafijas

Parasti tā asociējās ar mierīgu vakara ērtā uz dīvāna un grāmatu lasīšanu. Tās laiks ir vēlā rudenī, ziemā, tad, kas aiz loga ir auksti un negribas iet laukā. Virs krūzes virmojošs siltums padara katru mirkli par kaut ko īpašu.

Ir tādas pārtikas preces, kurām nevajag reklāmu. Kakao neapšaubāmi ir to vidū, tas ir netikai Lieldienu zaķim ticošo bērnu, bet arī daudzu pieaugušu kārums, kuri neveselīgās kafijas tasītes vietā izvēlās tieši chocolatl, lai kārtējo reizi izmantotu senu acteku vārdu. Organismā ar kakao nonāk daudz vērtīgo vitamīnu, tādu kā magnijs, hroms, dzelzs, mangāns un cinks. Tādēļ vērts to iekļaut sava ikdienas uzturā.

Kā rodas?

Izmantojot iztēli, uz mirkli pārcelsimies Dienvidamerikas un Centrālamerikas karstajā klimatā, kur aug netikai palmas, banānkoki vai filodendroni, bet arī kakao koki. Lai iztēlotos kā izskatās kakao koki, nevajag daudz piepūlēties. Tas atgādina plaši izplatītus Eiropas kokus, izņemot dažas detaļas. Tas īpatnības nosaka tām raksturīgas segliņveida lapas, dzelteni ziedi un 20-30 cm lieli ovāli augļi. Katra augļa iekšpusē ir vairāki desmiti smaržīgu, baltām gļotām pārklātu sēklu. Tieši šīs sēklas nonāk ražotnēs, kur tiek žāvētas, grauzdētas, šķirotas, bet vēlāk maltas. No iepriekš samaltas pusšķidras masas tiek iegūts kakao pulveris un kakao sviests. Gan viens, gan otrs, iepakots krāsainos iepakojumos un burciņās, nonāk veikalu plauktos.

Mazliet vēstures

Šī izcila dzēriena vēsture ir ļoti sena. To izmantoja Senu Maiju un Acteku reliģiskos svētkos un ceremonijās. Pateicoties tā uzmundrinošām īpašībām, dejotāji veidoja krāsainu un spilgtu dejas rakstu. Kakao pupas, no kurām tas tika pagatavots, līdz ar apritē esošo naudu un citiem mantām, izmantoja kā maksāšanas līdzekli.

Eiropiešiem par kakao baudīšanu ir jāpasākas Kolumbam, kurš atrada pietiekami daudz vietas uz sava kuģa klāja, lai atvestu kakao pupiņas no līdz šim nezināmām, noslēpumainām zemēm. Spāņi pirmie izmēģināja šo delikatesi. Citu Eiropas valstu iedzīvotāji tikai XVII gadsimtā sekoja to pēdās un tā arī sākās tumši brūna dzēriena slavas ceļš.

Kāpēc vērts dzert kakao?

Kakao ir pozitīvi ietekmē koncentrēšanas spējas, samazina stresu un uzlabo pašsajūtu. Tā sastāvā ir antioksidanti, kuri aizsargā organismu no vīrusiem, ādas slimībām un ļaundabīgiem audzējiem. Tas arī veicina kuņģa un zarnu trakta darbību. Kakao labi palīdz pret nogurumu, tā sastāvā ir divi uzmundrinošie alkaloīdi: teobromīns un kofeīns. Varbūt tieši tādēļ mums to gribās tieši vakaros?